Bjäre som jag ser det...

... fortsättning

”Vilka är Båstads verkliga segerherrar? Nej, det är inte Uffe Schmidt och Janne Lundquist. Det är inte heller miljonärerna och bankdirektörerna som sitter på tennisläktarna vid stormatcherna! Båstads verkliga segerherrar är alla de unga tuffa arbetsfria killar som åker omkring i blänkande silvergrå Jaguar och firar triumfer bland Sveriges vackraste flickor, som flockas i barer och badstränder i sommarens stora håll-i-gång”

Det där var tidningen SE:s sätt att skildra Båstad den där speciella sommaren 1964. Den sommaren kändes som en enda – sammanhängande – tennistävling. SE var inte den enda tidning som skildrade Båstad på det här sättet. Alla vi som följt medias båstadskildringar genom åren känner ju igen bilderna och formuleringarna från de där reportrarna, som skickas ut från redaktionerna för att skildra ”det ljuva livet”. Tillbaka till SE och 1964: Det väl kända temat med utländska stjärnspelare som faller för de svenska flickorna finns med här också:
När tysken Khunke nästan mirakulöst förlorade sin match mot Uffe Schmidt beskrevs han som ett offer för Båstads nöjesliv.
Reportern konstaterar också att det minsann inte är så lätt att erövra ”svenska flicka” i Båstad:
In- och utländska rikemanssöner med obegränsade tillgångar skämmer bort flickorna….”
Utländska playboys i lyxbilar sade sig ha fått veta, att i Båstad kunde man skaffa sig en ”hålligång-partner” för en vecka för 10 000 kr. Nu kom man till Båstad och frågade var dessa partners fanns…

Anstötligt?
Reportern har försökt ta reda på om folk finner sommarlivet i Båstad anstötligt.
- Lättsinnet känner inga gränser, säger ”seriös man” som arbetar på en av restaurangerna. - Unga rika playboys har vilda fester i sina stugor uppe på åsen, säger en annan person.
- Man behöver inte gå många steg en sommarkväll för att se att Båstad lockar till sig tvivelaktiga fruntimmer, säger en polisman.

Danssupe för 38 kr.
Det är dyrt i detta håll-igång-Båstad , konstaterar reportern. På Strand, som är dyrast, betalar man 38 kr för en danssupe en lördag under högsäsong. - Men då får man förutom mat och dans också möjlighet att träffa både grevedöttrar och direktörssöner, konstaterar reportern. Samtidigt konstateras i den artikeln att ”Strand blivit mera folkligt”. - Förr såg man bara Jaguar och Mercedes utanför men nu hittar man rader av Volkswagen.

* * *
Läs mer om tennis och Båstad i boken Så blev Båstad tennis. Se under rubriken Böcker.